Checklist zwangerschap, van blauwe lijn tot geboorte

Zwangerschap is, naast het harde werk om je kleine mensje te laten groeien, zo’n spannende tijd.

De negen maanden wachten op je baby geven je de perfecte gelegenheid om plannen te maken en je voor te bereiden op deze leven veranderende gebeurtenis en om een ouder te worden. Er zijn veel dingen om over na te denken tijdens de zwangerschap, van gezondheid tot babynamen en borstvoeding. Door een checklist te maken en je zwangerschap in trimesters te verdelen, kan je effectief en efficiënt plannen, zodat je kunt ontspannen in de wetenschap dat alles is geregeld.

Checklist eerste trimester (4 – 12 weken) Houd je checklist realistisch en probeer niet alles tegelijk te doen, en raak niet in paniek als je niet alles gedaan krijgt. Wees specifiek over je persoonlijke behoeften, alleen omdat iets goed werkte voor een ander persoon, hoeft dat bij jou niet zo te zijn. Doe wat voor jou werkt.

Begin met het innemen van Proceive Zwangerschap Trimester 1 supplement, het is speciaal afgestemd op de voedingsbehoeften van dit trimester en bevat al het benodigde foliumzuur. Door elke dag dit  af te vinken, hoeft daar geen zorgen over gemaakt te worden en heb je meer tijd om te plannen en te organiseren.

Verloskunde & Kraamzorg – Maak een afspraak met de huisarts en contacteer een verloskundige. Vergeet daarna ook de kraamzorg niet. Onderzoek de mogelijkheden voor bevalling: Ziekenhuis? Of toch liever een thuis bevalling? Bespreek het samen en maak een beslissing.

Veiligheid – Als je alcohol drinkt of rookt, moet je daar onmiddellijk mee stoppen. Weet welke voedingsmiddelen en producten je tijdens de zwangerschap moet vermijden of beperken. Vermijd ook contact- en extreme sporten.

Ouderschap – als je een partner hebt, bespreek samen de verwachtingen en hoe je het opvoeden ziet. Steun elkaar op de weg naar het ouderschap.

Voeding – Eet ‘weinig en vaak’ als je op dit moment geen grote maaltijden kunt gebruiken. Probeer tijdens de zwangerschap dagelijks minstens 2 liter vocht te drinken.

Rust – Neem zoveel mogelijk rust, doe het rustig aan en ga vroeg naar bed.