Folaat (L-Methylfolaat) versus Foliumzuur: Het verschil uitgelegd

Het zal je niet verbazen dat Foliumzuur erg belangrijk is voor een kinderwens en tijdens de zwangerschap. Deze B-vitamine is een essentiële voedingsstof die de ontwikkeling van het neurale buisje tijdens de zwangerschap ondersteunt. Omdat dit zeer vroeg in de zwangerschap plaats vindt, is het een belangrijke voedingsstof in een kinderwens supplement. Het wordt aanbevolen dat vrouwen die van plan zijn zwanger te worden dagelijks een foliumzuursupplement nemen voorafgaand aan de conceptie en gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap, naast een gezond uitgebalanceerd dieet.

Recent onderzoek

Maar wist je dat je lichaam foliumzuur niet zomaar kan opnemen en gebruiken? Zonder te diep op de wetenschap in te gaan, moet het door een conversieproces gaan naar een vorm genaamd Methyltetrahydrofolaat (MTHF) om door jouw lichaam te kunnen worden opgenomen en te worden gebruikt. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat een aanzienlijk deel van de bevolking een genetische variant heeft waardoor ze foliumzuur niet kunnen omzetten in de folaten die het lichaam nodig heeft.

Zoals Gaye Godkin, consultant-voedingsdeskundige, uitlegt: “De omzetting van foliumzuur naar beschikbaar folaat door het lichaam kan lastig zijn, er zijn een aantal enzymatische stappen die moeten plaatsvinden om dit te bereiken. Het enzym dat nodig is om foliumzuur beschikbaar te maken voor het lichaam, wordt Methyleentetrahydrofolaatreductase of MTHFR genoemd. Het is nu beter begrepen dat bij sommige mensen deze enzymen niet goed werken, wat betekent dat foliumzuur mogelijk niet correct in het lichaam wordt gemetaboliseerd.”

grafiek foliumzuur en folaat

Wist je dat

In feite wijzen onderzoeken uit dat de MTHFR-genmutatie meer dan 40% van de mensen wereldwijd kan beïnvloeden. Zoals Gaye opmerkt, kan deze genetische variant leiden tot een onvermogen om foliumzuur correct om te zetten in folaten.

Daarom kan het aanvullen met de goed opneembare vorm van folaat, L-Methylfolaat, de opname van folaat verhogen, ook bij mensen die deze mutatie hebben.

Het Proceive verschil

De meeste supplementen bevatten foliumzuur dat door het lichaam moet worden omgezet in folaat. Bij Proceive gebruiken we uitsluitend ingrediënten van de hoogste kwaliteit die worden ondersteund door klinische studies en bevatten de best opneembare vorm van folaat, L-Methylfolaat.