Checklist derde trimester (28 – 41 weken)

De laatste rechte lijn, gebruik deze tijd om de laatste dingen te doen, zaken op orde te brengen en wat tijd voor jezelf te nemen.

Begin met het innemen van het voedingssupplement Proceive Zwangerschap Trimester 3. Dit voedingssupplement is speciaal afgestemd op de voedingsbehoeften van dit trimester.

Zwangerschapsverlof – zorg dat je de formulieren voor zwangerschapsverlof hebt ingevuld en opgestuurd en dat je werkgever van je plannen op de hoogte hebt gebracht. Begin met afbouwen of overdragen op het werk.

Rust en voeding – Rust zo veel mogelijk, neem pauzes wanneer je kunt, vooral als je werkt. Eet ‘weinig en vaak’ en zorg ervoor dat je genoeg drinkt.

Prenatale les/borstvoeding les – Ga naar de prenatale les/ zwangerschaps cursus als dat nog niet is gedaan. Ook kan je een specifieke borstvoedingscursus volgen als je van plan bent borstvoeding te geven. Onderzoek of colostrum kunt verzamelen (kolven). Daar kan de verloskundige of kraamzorg eventueel ook bij adviseren. Koop een balsem, crème of olie om je tepels intact te houden tijdens de borstvoeding.

Pak je ziekenhuis of ‘vluchtkoffer’ in – één tas voor de moeder en één voor je baby. Vergeet niet om zaken als oortjes, oordopjes en oogmaskers in te pakken voor het geval je eventueel wordt opgenomen.

Bereid je voor op je baby – Verzamel het autostoeltje, de buggy en alle andere grote spullen die er zijn gekocht, en zorg dat een van jullie weet hoe ze gebruikt moeten worden. Als je een auto hebt, zet het autostoeltje dan voor de geboorte in je auto. Richt de slaapplek van de baby in, zet het wiegje/co-sleeper/ledikant en dekens klaar.

Geboorteplan – Schrijf en bespreek het met je partner en zorgverlener wat op welk moment te doen. Zorg ervoor dat je partner de wensen kent en voor je zal opkomen. Ken de tekenen van bevalling en weet wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan of de verloskundige moet bellen. Weet ook wanneer je meteen naar het ziekenhuis moet komen, bijvoorbeeld bij een bloeding, het breken van de vliezen of hevige pijn. Plan de route naar het ziekenhuis. Als je andere kinderen hebt, regel dan opvang voor als je gaat bevallen.

Voorbereiding op het ouderschap – Denk na over hoe je partner of anderen je kunnen steunen in de eerste dagen van het ouderschap, zowel praktisch als emotioneel. Bespreek hoe je kunt herkennen dat je het moeilijk hebt, misschien een postnatale depressie hebt en wie er in dat geval zal steunen.

Geniet van je zwangerschap – Probeer veel te rusten en te ontspannen. Maak optimaal gebruik van deze speciale tijd. Probeer je geen zorgen te maken over wanneer en hoe je baby zal komen, het zal gebeuren. Met voorbereiding, steun en een open geest, zal het waarschijnlijk een prachtige ervaring worden.