Zwangerschap voorbereidingsgids

De voorbereiding op een zwangerschap begint lang voordat u begint met proberen. Of dit nu jouw eerste of vijfde baby is, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw lichaam voor te bereiden op een gezonde zwangerschap.

CONTRACEPTIE

Als je aan de pil bent, stop daar dan mee een paar maanden voor je het gaat proberen. Dit geeft je de tijd om te leren wat jouw natuurlijke cyclusduur is. Het gemiddelde is ongeveer 28 dagen, maar een normale cyclus kan variëren van 21 dagen tot 35 dagen. Leren wat voor jou normaal is, zal je helpen om te weten wanneer jouw eiersprong is.

Een ovulatiecalculator kan je helpen om bij te houden wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Als je weet wat je cyclus is, kun je ook ontdekken of er iets mis is en moet worden aangepakt, zoals afscheiding of een onregelmatige lengte.

FOLIUMZUUR

Als je van plan bent om zwanger te worden, is het essentieel om 3 maanden voor de conceptie foliumzuur in te nemen. Dit is een belangrijke voedingsstof die tijd nodig heeft om zich in jouw lichaam op te bouwen. Foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten zoals een open ruggetje, omdat het helpt bij de vorming van het ruggenmerg. Dit gebeurt al twee tot drie weken na de conceptie, wanneer je misschien nog niet weet dat je in verwachting bent. Dus het is essentieel dat je deze belangrijke voedingsstof al inneemt. Alle Proceive-producten bevatten de aanbevolen 400 gram foliumzuur in de vorm van L-methylfolaat voor een betere absorptie. Het wordt aanbevolen om foliumzuur te blijven innemen tijdens de gehele zwangerschap.

AFSPRAAK VOOR EEN CONTROLE

Bezoek je huisarts voor een controle. Dit bezoek geeft je de kans om eventuele medicatie die je gebruikt, jouw familiegeschiedenis en eventuele zorgen die je hebt te bespreken. Jouw huisarts kan ook nagaan of u vaccinaties nodig hebt die u misschien gemist hebt, zoals tetanus of rodehond. Deze vaccinaties zijn belangrijk om jou en jouw baby tijdens de zwangerschap gezond en beschermd te houden.

BEZOEK DE TANDARTS

Wist u dat de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap je tandvlees kwetsbaarder kunnen maken voor tandplak, wat kan leiden tot tandvleesproblemen? Het is raadzaam om tijdens de zwangerschap andere behandelingen behalve eenvoudige tandheelkundige behandelingen te vermijden, dus is een bezoek aan de tandarts, voordat je zwanger wordt, voor controle en professionele reiniging is een goed idee. De gezondheid van jouw gebit wordt dan gecontroleerd en eventuele problemen kunnen voor de zwangerschap worden behandeld.

VERHOOG UW VITAMINEN

Niet alleen is de bevruchting een zeer intensief proces, waarbij een aantal belangrijke voedingsstoffen nodig zijn, de zwangerschap zelf is ook zeer belastend voor de energievoorraden van je lichaam. Dit is het moment om je dieet aan te passen en veel voedingsrijke levensmiddelen te consumeren. Echter we weten allemaal dat het in de drukke wereld van vandaag moeilijk kan zijn om elke dag een gezond dieet te volgen. Je kunt eventuele tekortkomingen aanvullen door een goed vitamine-, mineralen- en aminozuursupplement te nemen. Nu al beginnen met een preconceptiesupplement kan ook helpen tekorten aan voedingsstoffen tijdens de vroege zwangerschap te voorkomen.

ROKEN

Als je rookt, is dit het moment om te stoppen. Roken tijdens de zwangerschap wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen voor de baby en verhoogt het risico op een miskraam. Stoppen kan moeilijk zijn, maar er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, dus geef niet op! Raadpleeg jouw apotheker of huisarts voor advies.

ZIJN GEZONDHEID

Vergeet niet dat er twee nodig zijn om een baby te maken. Dezelfde voedings- en levensstijlfactoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid van een vrouw, kunnen ook van invloed zijn op die van een man. Roken, (te veel) alcohol, stress, overgewicht en een slecht voedingspatroon met te weinig essentiële voedingsstoffen kunnen allemaal bijdragen aan een verminderde kwaliteit en kwantiteit van het sperma.