Veel voorkomende misvattingen over vruchtbaarheid

De beslissing om een ​​baby te krijgen is één van de belangrijkste levensbeslissingen die u ooit zult nemen en daarom is het niet meer dan normaal dat u veel vragen heeft, dus zorg ervoor u alle juiste informatie ter beschikking heeft.

U heeft ongetwijfeld veel verhalen over vruchtbaarheid gehoord van vrienden en familie. De hoeveelheid informatie kan overweldigend zijn. Daarom hebben we de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen voor jou op een rijtje gezet.

“HET IS ECHT GEMAKKELIJK OM ZWANGER TE WORDEN”

Voor sommige mensen is dit misschien waar, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. De waarheid is dat zelfs een gezond, jong stel op het hoogtepunt van hun vruchtbaarheid geen 100% kans heeft op een succesvolle bevruchting. Probeer uzelf geen extra onnodige druk op te leggen, het is normaal dat stellen 6 tot 12 maanden proberen zwanger te worden.

“U HEEFT ÉÉN BABY GEHAD, NATUURLIJK, U KUNT ER NOG ÉÉN KRIJGEN”

Helaas is een eerdere succesvolle zwangerschap geen garantie voor een tweede succesvolle zwangerschap. Sommige stellen ervaren iets dat ‘secundaire onvruchtbaarheid’ wordt genoemd. Deze term wordt gebruikt bij stellen die al een kind hebben, maar bij wie het niet lukt om een tweede kind te verwekken. Secundaire onvruchtbaarheid kan stressvol zijn. Als u denkt dat u hier last van heeft, zoek dan hulp bij een arts.

“ALS U MOEILIJK ZWANGER WORDT, IS ER MEESTAL EEN PROBLEEM MET DE VROUW”

Veel mensen denken dit en het is zeker niet het geval, vruchtbaarheid is niet alleen iets voor vrouwen. Wanneer stellen moeite hebben om zwanger te worden, kan de oorzaak zowel bij de vrouw als bij de man liggen. En soms wordt er geen oorzaak gevonden. Het is echter bekend dat het verbeteren van voeding en levensstijl een positief verschil kan maken.

“UW LEVENSSTIJL ZAL UW VRUCHTBAARHEID NIET BEINVLOEDEN”

Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste misverstanden om te weerleggen. Factoren zoals gewicht, voeding, hoeveel alcohol u drinkt en of u rookt, kunnen allemaal van invloed zijn op de vruchtbaarheid. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een gezonde levensstijl, een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging zijn bij het proberen zwanger te worden. Daarnaast kan het ook de moeite waard zijn om naar vruchtbaarheidssupplementen te kijken.

“ALS U GEEN BABY HEEFT VOOR UW 35e, DAN ZAL HET NOOIT LUKKEN”

Dit is een andere misvatting wat we vaak te horen in de media. Als u 35 bent, wordt u niet ineens onvruchtbaar. In werkelijkheid is de vruchtbaarheid van de meeste mensen op zijn hoogtepunt als ze begin twintig zijn en zal dit geleidelijk afnemen gedurende hun volwassen leven. We zijn allemaal uniek en er is veel dat u kunt doen om jouw kansen te vergroten. Echter, leeftijd is wel een belangrijke factor die de kans van een vrouw om zwanger te worden beïnvloedt, dus het mag niet volledig worden genegeerd.

“ALS U MOEILIJK ZWANGER WORDT, PROBEER IVF, HET WERKT ALTIJD”

Er is veel valse hoop rond IVF, helaas werkt IVF niet bij iedereen. Sommige paren hebben meer kans op een succesvolle IVF bevruchting dan anderen, dit komt omdat IVF een goede oplossing is bij sommige vruchtbaarheidsproblemen. Als u hulp bij zwangerschap overweegt, bespreek dit dan met uw arts om de beste oplossing te vinden.

Er is veel om over na te denken maar als u zich goed inleest en laat informeren zal het duidelijker worden. Natuurlijk is ieder traject naar zwangerschap anders en wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander.

En bij twijfel kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een arts voor advies op maat.