Stoppen met anticonceptie – waar moet je aan denken?

Een van de grootste zorgen wanneer vrouwen stoppen met de pil is: Zal dit mijn vruchtbaarheid beïnvloeden en zal het jarenlang gebruik van de pil het moeilijker maken om zwanger te worden?

Een recent onderzoek met gegevens van meer dan 14.000 vrouwen in het eerste jaar na het stoppen met anticonceptie, liet zien dat de duur en het type anticonceptie geen negatief effect hadden op de kans om zwanger te worden.

Vaak blijft een onderliggend probleem onopgemerkt tijdens het gebruik van de pil, wat mogelijk kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Denk aan aandoeningen zoals PCOS, hypothalamische amenorroe en endometriose. Bij deze vrouwen is het belangrijk om eerst het onderliggende probleem aan te pakken.

Hormonale anticonceptie kan deze problemen maskeren, waardoor we tijdens het gebruik van de pil niet volledig op de hoogte zijn van onze werkelijke gezondheid en menstruatiecyclus. Maar maak je geen zorgen, onderzoek toont aan dat langdurig gebruik van anticonceptie op zich geen directe oorzaak is van vruchtbaarheidsproblemen.

Iets om te onthouden als je stopt met de anticonceptiepil en je wilt zwanger worden, is dat de pil bepaalde belangrijke voedingsstoffen in je lichaam kan verminderen. Dit zijn onder andere zink, B-vitamines, vitamine C en magnesium, die allemaal belangrijk zijn voor je vruchtbaarheid! Daarom is het heel belangrijk om deze tekorten aan te vullen zodra je stopt met de pil en voordat je probeert zwanger te worden.

Zwanger worden en een baby dragen is een enorme prestatie voor je lichaam als vrouw, dus het is belangrijk om deze reis in optimale gezondheid te beginnen. Een gevarieerd dieet is belangrijk, maar het kan ook nuttig zijn om een multivitamine te nemen tijdens de zwangerschap die minstens 400 mcg foliumzuur bevat om eventuele tekorten aan te vullen. De multivitamine Proceive vrouw bevat al deze voedingsstoffen.

Proceive-kinderwens-krijgen van een kindje

Een belangrijk aspect dat vaak wordt vergeten wanneer vrouwen stoppen met de pil, is het ondersteunen van de natuurlijke ontgifting van je lichaam, zodat overtollige hormonen worden afgevoerd. Voedingsmiddelen die hierbij helpen, zijn vezelrijke producten zoals bonen, fruit en groenten, vooral kruisbloemige bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet. Al deze extra vezels helpen ook om je stoelgang regelmatig te houden. Overtollige hormonen worden via je ontlasting uit je lichaam verwijderd, dus een regelmatige stoelgang is belangrijk voor een gezonde hormoonhuishouding.

Als je stopt met de pil en graag een kindje wilt, volg dan deze tips in de drie maanden voordat je probeert zwanger te worden (geldt voor jou en je partner):

Met deze simpele stappen zorg je ervoor dat je lichaam in topconditie is voor een gezonde zwangerschap.