Ovulatie begrijpen

Van FSH (follikelstimulerend hormoon) tot LH (luteïniserend hormoon), het volgen van cycli en data – we weten dat het verwarrend kan zijn om te begrijpen hoe de ovulatie werkt. Het is echter zeer belangrijk om uw eigen lichaam te begrijpen om uw kansen op zwangerschap te vergroten. We hebben de belangrijkste feiten die u moet weten over de ovulatie hier voor u verzameld.

WAT IS OVULATIE?

Allereerst: de ovulatie is een onderdeel van de menstruatiecyclus en treedt op wanneer een eicel vrijkomt uit de eierstokken. Als u probeert zwanger te worden, kan uw eicel al dan niet bevrucht worden door sperma. Als het bevrucht is, kan het eitje naar de baarmoeder gaan en zichzelf innestelen om zich tot een zwangerschap te ontwikkelen, terwijl, als dat niet het geval is, het eitje zich oplost en dan zal de menstruatie beginnen.

WANNEER VINDT DE OVULATIE PLAATS?

Dit kan van vrouw tot vrouw verschillen en de exacte timing is niet altijd voor iedereen hetzelfde. Meestal vindt de eisprong plaats rond dag 14 van een menstruatiecyclus van 28 dagen. Niet iedereen heeft echter een ‘typische’ cyclus van 28 dagen en daardoor kan de eisprong verschillen. De eisprong vindt over het algemeen plaats vier dagen vóór of vier dagen na het midden van uw cyclus.

HOE LANG DUURT HET?

Het ovulatieproces begint wanneer uw lichaam een ​​follikelstimulerend hormoon (FSH) aanmaakt, dit gebeurt meestal tussen de 6e en 14e dag van uw menstruatiecyclus. Dit hormoon helpt de eicellen in uw eierstok te rijpen ter voorbereiding om te worden vrijgegeven. Als het eitje eenmaal rijp is, zal uw lichaam een ​​ander hormoon afgeven, het luteïniserend hormoon (LH), dit stimuleert de eisprong welke dan plaats vindt 28 tot 36 uur na de LH-piek.

HEB IK SYMPTOMEN?

Niet iedereen ervaart symptomen bij de eisprong, maar als u dat wel doet, zijn het voor het algemeen dezelfde symptomen als in de aanloop naar uw menstruatie. Sommige vrouwen kunnen symptomen ervaren zoals gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel en milde buikpijn wanneer ze ovuleren, maar dit is geen betrouwbare manier om de eisprong te voorspellen. Artsen zeggen dat symptomen zoals natter, helderder en glibberiger baarmoederhalsslijm en ook een lichte stijging van de lichaamstemperatuur gemeten met een thermometer betere manieren zijn om te bepalen wanneer de ovulatie plaats vindt.

IS DE OVULATIE DE ENIGE TIJD IK ZWANGER KAN WORDEN?

Veel mensen denken dat dit waar is, maar dat is niet zo. Ja, het eitje dat vrijkomt, kan pas 12 tot 24 uur nadat de eisprong worden bevrucht, maar zaadcellen kunnen maximaal 5 dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Dit betekent dat als u seks heeft in de dagen voorafgaand aan de eisprong, u nog steeds zwanger kunt worden. Daarom moet u nooit vertrouwen op het volgen van de eisprong als een vorm van anticonceptie.

KAN IK MIJN OVULATIE VOLGEN?

Er zijn zoveel verschillende manieren om de eisprong te volgen. De meest nauwkeurige manier om de ovulatie te bepalen, is door een echo te laten maken of met een hormonale bloedtest, maar er zijn ook veel manieren waarop u uw ovulatie thuis kunt bepalen. Sommige mensen kiezen ervoor om met eenvoudige lichaamstemperatuurgrafieken te werken of ovulatietesten te gebruiken die zonder recept verkrijgbaar zijn bij een apotheek of drogist. Maar de meest gebruikte manier om de ovulatie te bepalen, is met een eenvoudige online ovulatiecalculator en kalender.

EEN OVULATIECALCULATOR GEBRUIKEN

Het volgen van uw cyclus kan helpen bij de zwangerschap. Onze ovulatiecalculator berekent wanneer de meest vruchtbare dagen van de maand zijn, waarop u de grootste kans heeft om zwanger te worden.