Folaat vs foliumzuur

Bij Proceive vinden we het erg belangrijk dat onze producten altijd het meest recente beschikbare wetenschappelijke onderzoek weerspiegelen. In de afgelopen jaren is het wetenschappelijk bewijs achter de natuurlijke vorm van foliumzuur, L-methylfolaat, aanzienlijk toegenomen. We kijken naar het verschil tussen foliumzuur en folaat en waarom dat belangrijk is.

OVER FOLIUMZUUR

Het komt niet als een verrassing dat foliumzuur zeer belangrijk is voor de conceptie en zwangerschap. Deze vitamine B is een essentiële voedingsstof die de ontwikkeling van de neurale buis ondersteunt tijdens de zwangerschap. Aangezien dit al heel vroeg in de zwangerschap gebeurt, is het een belangrijke voedingsstof in een conceptie supplement. Vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, wordt aangeraden vóór de conceptie en gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap dagelijks een foliumzuursupplement in te nemen, naast een gezond en evenwichtig dieet.

LAATSTE ONDERZOEK

Maar wist je dat je lichaam foliumzuur niet zomaar kan gebruiken? Zonder te diep op de wetenschap in te gaan, er moet een omzettingsproces ondergaan worden in een vorm die methyltetrahydrofolaat (MTHF) wordt genoemd, wil je het kunnen gebruiken. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat een aanzienlijk deel van de bevolking een genetische variant heeft wat betekent dat ze foliumzuur niet kunnen omzetten in het folaat dat het lichaam nodig heeft.

Gaye Godkin, voedingsdeskundige, legt uit: “De omzetting van foliumzuur in actief folaat door het lichaam kan lastig zijn, er zijn een aantal enzymatische stappen die moeten plaatsvinden om dit te bereiken. Het enzym dat nodig is om foliumzuur bruikbaar voor het lichaam te maken heet methyleentetrahydrofolaat reductase of kortweg MTHFR. Onderzoek heeft nu duidelijk gemaakt dat bij sommige mensen deze enzymen niet goed werken, wat betekent dat foliumzuur niet correct in het lichaam wordt gemetaboliseerd”.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat meer dan 40% van de vrouwen wereldwijd met een MTHFR-genmutatie te maken kan krijgen. Zoals Gaye opmerkt, kan deze genetische variant ertoe leiden dat foliumzuur niet goed kan worden omgezet in folaat. Daarom kan een suppletie met de biologisch beschikbare vorm van foliumzuur, L-methylfolaat, de opname van foliumzuur verhogen, ook bij degenen die deze mutatie hebben.

HET PROCEIVE VERSCHIL

De meeste bevruchtingssupplementen bevatten foliumzuur dat moet worden omgezet in folaat. Bij Proceive gebruiken we alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit die worden ondersteund door solide klinisch bewijs. Naar aanleiding van de laatste onderzoeken zijn we blij jou te kunnen laten weten dat we het foliumzuur in alle Proceive-producten hebben vervangen door de biologisch beschikbare vorm van folaat, L-methylfolaat. Alle Proceive-producten, zowel de dames- als de herenvariant, bevatten nu 400ug L-Methylfolate.