5 manieren om de kwaliteit van het sperma te verbeteren

De rol van de man bij de bevruchting is misschien klein maar erg belangrijk, er zijn nu eenmaal twee mensen nodig om een ​​baby te maken. Ongeveer elke 74 dagen wordt er nieuw sperma in het lichaam aangemaakt, dat is slechts 3 maanden! De productie van sperma is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals ervoor zorgen dat u voedingsstoffen binnenkrijgt die de spermaproductie ondersteunen (terwijl u ook anti-voedingsstoffen vermijdt) en een positieve levensstijl aanneemt, dit zijn enkele van de meest effectieve manieren om de kwaliteit van het sperma te beïnvloeden.

Voedingsdeskundige Gaye Godkin kijkt naar de veranderingen in voeding en levensstijl die aanstaande vaders kunnen maken om de kwaliteit van het sperma te verbeteren en de kans op bevruchting te vergroten.

ALCOHOL

Mogelijk is alcohol de grootste anti-voedingsstof – het is schadelijk voor de gezondheid van het sperma. Alcohol veroorzaakt schade aan het lichaam en verhoogt de productie van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn zeer kleine, reactieve moleculen in ons lichaam die een kettingreactie veroorzaken die schadelijk zijn voor onze cellen. Mannelijk sperma wordt vooral beïnvloed door de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd. Alcohol wordt snel omgezet in glucose in het bloed en een teveel aan glucose kan de zaadcellen beschadigen en gewichtstoename veroorzaken. Bovendien vernietigt alcohol een essentiële B-vitamine, foliumzuur genaamd. Deze vitamine is nodig voor gezond sperma. Daarom is het belangrijk om alcoholgebruik te verminderen.

GEWICHT

Overgewicht vermindert uw kansen op bevruchting, zo erg zelfs dat sommige vruchtbaarheidsklinieken geen stellen met overgewicht behandelen. Ze worden geadviseerd om af te vallen voordat de behandeling kan beginnen. Rond de eierstokken, de baarmoeder en de mannelijke voortplantingsorganen zit middenbuikvet.  Deze vetcellen verstoren de werking van de geslachtsklieren en verstoren de hormonale harmonie. Om buikvet te verminderen, verminder verwerkte koolhydraten en streef ernaar om alle suikers en voedingsmiddelen die verwerkte vetten bevatten te vermijden.

STRESS & ADRENALINE

Bij stress produceert het lichaam grotere hoeveelheden adrenaline – een stresshormoon dat wordt uitgescheiden door de bijnieren. Langdurige blootstelling aan adrenaline is niet bevorderlijk voor de bevruchting. Helaas schakelt een teveel aan adrenaline alle niet-essentiële levensprocessen (zoals het maken van een baby) uit en kan het de bevruchting remmen. Cafeïne verhoogt de aanmaak van adrenaline, geadviseerd wordt cafeïne te beperken of te vermijden tijdens het proberen zwanger te worden. Bovendien kunnen uw bijnieren door overmatige stress opgebrand raken, geef ze daarom wat extra ondersteuning door dagelijks vitamine C en voedingsmiddelen of supplementen met veel magnesium in te nemen.

TRANS-VETTEN

Mannelijke en vrouwelijke hormonen zijn opgebouwd uit vetten. Vetten zijn belangrijke bouwstenen voor zowel het sperma als de geslachtshormonen. Celmembranen worden gemaakt van de verschillende vetten en zitten in uw voeding. Voeding met veel bewerkte vetten, bekend als transvetten, verstoort de gevoeligheid van deze membranen. Dit zijn kunstmatige vetten gemaakt van margarine of het opnieuw opwarmen van meervoudig onverzadigde vetten. Geadviseerd wordt wit brood, pizza’s, frites en gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en andere zoetigheden te vermijden.

SUIKER

Suiker is alomtegenwoordig – u vindt het in vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen en het is echt moeilijk om het volledig uit uw dieet te verbannen. Sperma bevat veel fructose. Fructose geeft het sperma vitale brandstof om te zwemmen. In overmaat veroorzaakt het echter schade aan de celmembranen. Streef ernaar om uw dagelijkse suikerconsumptie te verminderen. Probeer daarom om koolzuurhoudende drank, cakes, koekjes en repen links te laten liggen. Blijf echter wel 2 stuks fruit per dag eten omdat het goede voedingsstoffen bevat.

SPERMA PRODUCTIE

Het goede nieuws is dat er ongeveer elke 74 dagen nieuw sperma in het lichaam wordt aangemaakt, dat is slechts 3 maanden. Het duurt dus niet lang voordat veranderingen in voeding en levensstijl de kwaliteit en kwantiteit van het sperma positief veranderen.