5 feiten over het vrouwelijke eitje

Hoeveel weet jij over het vrouwelijke eitje? Om te beginnen wordt het ongeveer 120 dagen in het vrouwelijk lichaam gevoed voordat het kan worden bevrucht. Voedingsdeskundige Gaye Godkin neemt ons mee door de vijf belangrijkste feiten die we allemaal zouden moeten weten bij het proberen zwanger te worden;

Vrouwen worden geboren met ongeveer 1-2 miljoen follikels (onrijpe eitjes). Dit is hun volledige voorraad en ze maken er geen meer. In de puberteit is het aantal eitjes met meer dan de helft gedaald tot 400.000-500.000. Met elke menstruatiecyclus beginnen tot 1000 follikels zich klaar te maken voor de eisprong. Slechts 1 wordt volwassen genoeg om dat te doen. De andere 999 gaan verloren, dus zodra uw normale menstruatiecyclus begint, begint u maandelijks eitjes te verliezen.

VEROUDEREN EITJES?

Omdat vrouwen worden geboren met hun volledige hoeveelheid eitjes, verouderen ze natuurlijk met het verouderingsproces van het vrouwelijk lichaam. Zo zijn eitjes van 20 jaar op 20-jarige leeftijd verser dan die van 30 en 40 jaar. Hoe ouder de eitjes, hoe groter de kans op chromosomale of genetische afwijkingen.

IS HET OOIT TE OUD?

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland haar eerste kind krijgt, is nu 30 jaar. Vandaar hulp bij het proberen zwanger te worden ook is toegenomen. Ouder zijn brengt mogelijk meer risico’s met zich mee, maar het naleven van een gezonde levensstijl en goede voeding tijdens de zwangerschap kan veel complicaties voorkomen.

EI VOEDSEL?

We horen veel over de helende eigenschappen van zogenaamde superfoods. Er staan veel pseudowetenschappelijke artikelen op het internet over voeding die de ei-kwaliteit kan verbeteren. In werkelijkheid is er niet één voedingsstof dat het perfecte eitje zal creëren. Veel factoren hebben wel invloed op de ei-kwaliteit.

EI-KWALITEIT

Voedingsstoffen hebben het vermogen om ons genetisch materiaal te beïnvloeden. Dit wordt ons DNA genoemd of ook wel onze blauwdruk genoemd. Ei-kwaliteit verwijst naar de vraag of een eitje genetisch normaal is of afwijkingen heeft. De primaire oorzaak van schade aan een eitje is het verouderingsproces. Simpel gezegd, de kwaliteit van eitjes neemt af met de leeftijd. Naarmate vrouwen ouder worden, doen de eitjes dat ook. Als eitjes zich bevinden in een lichaam dat wordt blootgesteld aan overmatige alcohol, roken, slechte voeding en stress, wordt de ei-kwaliteit aangetast. Wanneer de schade tot een genetisch niveau gaat, is het niet meer mogelijk om deze terug te draaien. Maar maakt u zich geen zorgen! Gelukkig worden er elke maand veel follikels geproduceerd en door middel van een natuurlijke selectie geeft een gezond lichaam het beste eitje vrij.

WELKE WIJZIGINGEN KUNT U DOORVOEREN?

Zoals de meeste dingen in het leven is bevruchting een prachtig geschenk en in veel opzichten blijft de menselijke voortplanting een mysterie. Er zijn natuurlijk veel aanpassingen die een vrouw kan doorvoeren voordat ze overweegt moeder te worden. Hoe eerder, hoe beter het lichaam klaar is om de baby te dragen. Roken is een bekende oorzaak van chromosomale schade aan het kwetsbare vrouwelijke eitje. Het vermindert de ei-kwaliteit en beschadigt zowel DNA als cellen. Frequent alcoholgebruik heeft een negatief effect op de eierstokken, alcohol vermindert het folaat (een essentiële B-vitamine voor bevruchting), het verstoort de opname van ijzer en schaadt de gezondheid van de eitjes.

Microvoedingsstoffen helpen allemaal bij de ontwikkeling van het eitje. Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet in combinatie met een gezonde levensstijl is de enige bekende manier om de kans op een gezond eitje te vergroten. Microvoedingsstoffen helpen allemaal bij de ontwikkeling van het eitje. Dit is waar Proceive kan helpen door extra ondersteuning te bieden die nodig is om een ​​goede preconceptiegezondheid te ondersteunen