Lage AMH – Geen paniek

Gaye Godkin, voedingsdeskundige, legt uit waarom er geen reden is tot paniek als je een laag AMH-gehalte hebt:

Steeds meer vrouwen benaderen mij omdat zij bezorgd zijn over hun AMH-reserve. AMH is de afkorting voor het Anti Müller hormoon. Het is een stof die wordt geproduceerd door de granulosacellen in de follikels van de eierstokken. Het is een routinetest die wordt uitgevoerd in vruchtbaarheidsklinieken. Het kan worden gezien als een maatstaf van een lage ovariële reserve, met andere woorden een verminderde aanvoer van eitjes in de eierstokken. Ter indicatie: vrouwen worden geboren met veel eitjes, ongeveer 1-2 miljoen follikels (onrijpe eitjes).

Dit is hun volledige aanbod en ze maken er geen meer. Aan het begin van de puberteit is het aantal eitjes met meer dan de helft gedaald tot 400.000-500.000. Met elke menstruatiecyclus maken tot 1.000 follikels zich klaar te maken voor de eisprong. Slechts één wordt rijp genoeg om dat te doen. De andere 999 gaan verloren. İn de puberteit met regelmatige menstruatiecycli gaan er maandelijks eitjes verloren. Dit maakt deel uit van de reproductiecyclus en is niets om je zorgen over te maken.

AMH-NIVEAU

Het niveau van het Anti Muller hormoon bij een vrouw is gewoon een reactie op een aantal dingen die in de eierstokken gebeuren en is geen vaststaand gegeven. In de eerste plaats is het een indicatie van hoe agressief de follikels worden geactiveerd vanuit hun slapende staat tot rijping. Dit proces is zeer actief en er worden eitjes aangezet om hun reis naar rijping te beginnen. Het niveau van AMH gaat omhoog en het is zijn taak om onrijpe follikels tegen te houden voor hun toekomstige reis naar rijping. Dit is geen perfecte voorspeller van het vruchtbaarheidspotentieel van een vrouw. Het geeft een ruw idee van hoeveel eitjes er aanwezig kunnen zijn. Dit is slechts een algemene maatstaf die wordt gebruikt om het niveau vast te stellen voor eventueel herstel als IVF wordt overwogen.

Soms, wanneer vrouwen hun resultaten horen, gaan ze uit van het ergste en dat kan het stressniveau verhogen. Deze manier van denken moet worden vermeden. Het wordt vaak gezien als een teken van vroegtijdige veroudering van de eierstokken. Veel vrouwen worden zwanger met niet-detecteerbare niveaus van AMH. Het moet dus simpelweg gezien worden als een ruwe schatting.

Het is belangrijk om te onthouden dat je maar één ei nodig hebt dat van goede kwaliteit en sterk genoeg is om volledig te rijpen. De kwaliteit van eitjes is dus veel belangrijker. Daarom is het innerlijk van het vrouwelijk lichaam zo belangrijk. Voedingsstoffen zijn cruciaal in deze fase. Leg de focus op maaltijdplanning en zorg ervoor dat u een gevarieerd aanbod aan eiwitten en gezonde vetten eet. Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat u uw volledige aanvulling van ondersteunende voedingsstoffen binnenkrijgt.

EI KWALITEIT

De voedingsstoffen in ons eten hebben het vermogen om ons genetisch materiaal te beïnvloeden. Dit wordt ons DNA, of ook wel onze blauwdruk genoemd. De “ei-kwaliteit” geeft aan of een ei genetisch normaal is of afwijkingen heeft. De primaire oorzaak van afwijkingen van een eitje is het verouderingsproces. Naarmate vrouwen ouder worden, worden de eitjes dat ook. Als ze zich in een lichaam bevinden dat wordt blootgesteld aan overmatige alcohol, roken, chemicaliën, slechte voeding en stress, wordt de ei-kwaliteit aangetast. Wanneer de schade genetisch is, is het erg moeilijk te herstellen. Gelukkig worden er elke maand veel follikels geproduceerd en door een natuurlijke selectie geeft een gezond lichaam het beste eitje vrij.

Het dagelijks innemen van een kinderwens supplement zal veel voordelen opleveren voor de werking van het vrouwelijk lichaam tijdens het proces van zwanger worden.