Hoe PCOS te verbeteren?

PCOS is een relatief veel voorkomende aandoening en beïnvloedt hoe de eierstokken van een vrouw werken. Voedingsdeskundige Gaye Godkin onderzoekt hoe veranderingen in voeding en levensstijl PCOS kunnen verbeteren:

WAT IS POLYCYSTEUS OVARIUM SYNDROOM (PCOS)?

Polycysteus ovarium syndroom is wanneer uw hormonen uit balans zijn. Het kan problemen veroorzaken met uw menstruatie en daardoor zal zwanger worden bemoeilijkt omdat veel vrouwen met PCOS niet of niet vaak ovuleren.

Bij de meeste vrouwen met PCOS groeien kleine cysten op hun eierstokken. Daarom wordt het polycysteus ovarium syndroom genoemd. De cysten zijn niet schadelijk maar leiden tot hormonale schommelingen. Een vroege diagnose en behandeling kunnen helpen de symptomen onder controle te krijgen en problemen op de lange termijn te voorkomen.

SYMPTOMEN

Vrouwen met PCOS hebben een ontregelde stofwisseling. Dit betekent dat bepaalde voedingsmiddelen niet goed worden opgenomen en er daardoor meer kans is om vet aan te maken en op te slaan. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suikers produceren onmiddellijk na inname glucose en verhoogt het bloedsuikergehalte. Deze voedingsmiddelen kunnen PCOS verergeren. Glucose is de brandstof van het lichaam.

HOE KAN EEN DIEET PCOS HELPEN?

Streef naar een gezonde suikerbalans. Het lichaam heeft meer dan 50 biljoen cellen die allemaal een constante toevoer van glucose nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers, zoals geraffineerde koolhydraten, vruchtensappen, koolzuurhoudende dranken, wit brood, koekjes, chips, aardappelen en zoetigheden, overspoelen het lichaam te snel met overtollige glucose. Dit veroorzaakt op zijn beurt de afgifte van een hormoon dat insuline wordt genoemd. Insuline is een hormoon dat invloed heeft op de glucosestofwisseling en veroorzaakt, als het te vaak wordt geactiveerd, gewichtstoename. Insuline werkt het meest efficiënt wanneer de bloedsuikerspiegel voorzichtig wordt verhoogd.

Om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen, moet u streven naar 3 kleine maaltijden per dag en 1 tussendoortje. Probeer ‘s avonds na 19.30 uur niet meer te eten. De inname van koolhydraten moet aanzienlijk worden verminderd. Vetten, eiwitten en vezels moeten in elke maaltijd worden opgenomen. Ze worden langzaam in de maag afgebroken en geven een lichte stijging van de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot een minimale blootstelling aan insuline. De glycemische index (GI) geeft de snelheid aan waarmee koolhydraten in de darmen worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Glucose heeft een G.I. van 100, cornflakes 93 en een gewoon stokbrood 95, rozijnen 64 en rijstwafels 82. Om PCOS te beheersen, de hormonale productie te reguleren en gewichtstoename te voorkomen, is het raadzaam om voedsel te nuttigen dat 50 en lager is op de G.I. lijst. Hieronder geven we een makkelijke leidraad.

BEHEER TRANS-VET NIVEAUS

Vetten spelen een zeer belangrijke rol bij het beheer van PCOS en de hormonale balans. Hoge niveaus van testosteron zijn een gemeenschappelijk kenmerk van dit syndroom. Dit wordt veroorzaakt door een enzym (aromatase) dat overtollig oestrogeen omzet in testosteron. Deze omzetting wordt beïnvloed door de stofwisseling en vetzuren. Vetzuren werken op het celmembraan om hormonale reacties teweeg te brengen. Vetten die in de voeding worden gegeten, bepalen de samenstelling van de buitenste vetlaag op de cel.

Als voeding veel onverzadigd vet (transvet) bevat, zoals in chips, pizza, zoetwaren, gebak, koekjes enz. heeft dit een negatief effect op de hormonen. Als de voeding daarentegen rijk is aan Omega 3-vetzuren uit vette vis of door het nemen van een visoliesupplement, is de hormonale balans beter en wordt er minder oestrogeen omgezet in testosteron. Patiënten met PCOS reageren goed op hoge doses Omega 3 in combinatie met het verbeteren van de voeding. Door koolhydraten te verminderen, transvetten te elimineren en hoeveelheden in het geheel te minderen, wordt de stofwisseling aanzienlijk verbeterd. Dit leidt op zijn beurt tot verbetering van de symptomen en gewichtsverlies. Gewichtstoename en problemen om af te vallen komen vaak voor bij PCOS. Helaas produceren vetcellen hormonen die door oestrogeen omgezet kunnen worden in testosteron, wat de symptomen verder verergert.

BEWEGING

Beweging kan helpen, probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen. Dit zal de kwaliteit van de cellen verbeteren en de stofwisseling voor de volgende dag verbeteren. Voeding is echter verantwoordelijk voor 80% van het gewichtsbeheer, dus is het met name zeer belangrijk om uw voedingspatroon aan te passen.

BEPERK ALCOHOL

Alcohol kan zeer schadelijk omdat het bij inname wordt omgezet in suiker en de gewichtstoename verhoogt. Probeer alcohol te vermijden bij de behandeling van PCOS.