Vitamine D en vruchtbaarheid

Als u een zwangerschap overweegt, is het zorgen voor uzelf in de aanloop naar de bevruchting net zo belangrijk als het voor uzelf zorgen tijdens de zwangerschap.

De periode voordat u zwanger wordt biedt een ideale gelegenheid om uw voeding en algehele levensstijl te evalueren en waar nodig aan te passen. Onze voedingsdeskundige Gaye Godkin bespreekt de rol van vitamine D in relatie tot vruchtbaarheid, bevruchting en zwangerschap.

VITAMINE D

Vitamine D is ook bekend als de zonnevitamine omdat het wordt geproduceerd door de reactie van het lichaam op de zon. Ondanks zijn naam is vitamine D eigenlijk geen vitamine, maar een pro hormoon of voorloper van een hormoon. Het heeft verschillende belangrijke rollen in het lichaam, waaronder het ondersteunen van het immuunsysteem en onze botten, tanden en spieren. Het speelt ook een rol bij de processen die betrokken zijn bij celdeling en de opname van essentiële vitamines en mineralen zoals calcium en fosfor. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt 15 minuten blootstelling aan armen en benen per dag aan om de hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen die nodig is voor een goede gezondheid.

Vitamine D kan tot 60 dagen in het lichaam worden opgeslagen. Goede voedselbronnen van vitamine D zijn vette vis zoals makreel en zalm, eigeel, boter en zuivelproducten. Als u geen vette vis eet, kan het nodig zijn om de vitamine D aan te vullen, vooral voor vegetariërs en veganisten.

Ontdek het Proceive-assortiment – elk product bevat vitamine D

Veel factoren kunnen een vitamine D-tekort veroorzaken, waaronder niet veel tijd buitenshuis doorbrengen in combinatie met het gebruik van zonnebrandcrème en een donkere huid, die beide het vermogen van het lichaam om zonlicht te op te nemen verminderen. Helaas hebben we in Nederland niet altijd voldoende zonneschijn om genoeg vitamine D te produceren, vooral tijdens de wintermaanden. Als gevolg hiervan hebben veel mensen een chronisch gebrek aan vitamine D.

VITAMINE D & VRUCHTBAARHEIDSONDERZOEK

Onderzoek heeft aangetoond dat een vitamine D-tekort verband kan houden met verschillende voortplantingsstoornissen, waaronder een miskraam, vroeggeboorte en verminderde productie van geslachtshormonen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vitamine D tekort een rol kan spelen in de menstruatiecyclus, aangezien vitamine D-receptoren en -enzymen tot ontwikkeling worden gebracht in de eierstokken en de placenta. Volgens een studie uitgevoerd door het Meander Medisch Centrum  in Amersfoort, hebben zwangere vrouwen in Nederland een vitamine D-inname die onder de aanbevolen hoeveelheid ligt voor de normale ontwikkeling van de botten van een kind. Onderzoek wees uit dat de gemiddelde inname van vitamine D door zwangere vrouwen in Nederland 57% lager was dan de aanbevolen inname voor een gemiddelde volwassene. Daarom is het essentieel dat we voldoende vitamine D binnenkrijgen!*. De gezondheidsraad adviseert alle vrouwen die zwanger worden een Vitamine D supplement te nemen.

Een kind verwekken is prachtig en genieten van een gezonde zwangerschap en een gezonde baby is de wens van elke ouder. Dit onderzoek richt zich op het gebrek aan vitamine D bij de moeder en de gezondheid van de moeder. Een recente studie van University College Cork heeft aangetoond dat aanstaande moeders met een hoog vitamine D-gehalte minder kans hebben op zwangerschapscomplicaties zoals zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging. Onderzoekers ontdekten ook dat vrouwen met een hoge vitamine D-gehalte minder risico lopen op complicaties zoals SGA (Small for Gestational Age, ofwel een te kleine lengte en/of gewicht voor de zwangerschapsduur).

VITAMINE D & ZWANGERSCHAP

Naarmate de baby zich ontwikkelt, is hij volledig afhankelijk van de voedingsstoffen die zijn moeder binnenkrijgt, daarom is het belangrijk om goed op uw voeding te letten tijdens de zwangerschap. Vitamine D is verantwoordelijk voor het reguleren van de functies van honderden genen. Het is noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van de groeiende baby. Het werkt samen met calcium om het lichaam te helpen sterke botten te bouwen en deze te blijven onderhouden. Het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ondersteunt de spierfunctie, waardoor de kans op een gelukkige en gezonde baby aanzienlijk wordt vergroot.

VITAMINE D & MANNELIJKE VRUCHTBAARHEID

Tot voor kort was het meeste vitamine D-onderzoek gericht op de invloed ervan op vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Ondanks de bestaan van mannelijke onvruchtbaarheid en het vastgestelde verband tussen vitamine D-status en mannelijke vruchtbaarheid, is er een gebrek aan onderzoek naar vitamine D bij mannelijke partners van stellen die zwanger willen worden. Uit onderzoek bij dieren bleek dat vitamine D-tekort bij mannen kan leiden tot een laag aantal zaadcellen, verminderde beweeglijkheid van het sperma en daardoor verminderde zwangerschapspercentages. Dit zijn enkele negatieve gevolgen die kunnen worden vermeden door voldoende inname van vitamine D.

Aangezien vitamine D-receptoren en enzymen tot ontwikkeling worden gebracht in de testikel en het mannelijke voortplantingsstelsel, is het duidelijk dat vitamine D een rol speelt in de mannelijke voortplanting. Het goede nieuws is dat een recente studie heeft geconcludeerd dat er een direct verband bestaat tussen hogere vitamine D-niveaus in mannelijk sperma en verhoogde bevruchtingspercentages.

VITAMINE D-NIVEAUS BEHOUDEN

Het is belangrijk voor de algemene gezondheid om ervoor te zorgen dat u het juiste niveau van vitamine D behoudt. Als u merkt dat u moeite heeft om genoeg van deze zonnevitamine binnen te krijgen, neem dan contact op uw apotheker of huisarts om een vitamine D-test kan doen en een goed supplement kan aanbevelen indien vereist.

*https://www.meandermc.nl/wcm/connect/www/d02395bd-0bc4-400b-b830-99ac66e5e4eb/Vit+D+supplementation+pregnancy+NTKC+2017.pdf?MOD=AJPERES